Recepten

Wildstoofpotje ”De Hazendans”

750 g wildpoulet
2 uien
60 g braadboter
1 blikje tomatenpuree
2 eetl. Balsamico azijn (of 1 eetl azijn)
2 laurierblaadjes
1 eetl. Bloem
1 flesje bokbierzout en versgemalen peper
1 eetl. pittige mosterd

Bereiden:
Snipper de uien grof. Verhit de helft van de boter in een braadpan en bak de helft van de blokjes vlees omscheppend rondom bruin. Schep ze uit de pan, voeg de resterende boter toe en herhaal dit met de andere helft van het vlees. Laat de ui licht kleuren. Voeg de tomatenpuree toe en laat kort meebakken. Voeg de azijn, de laurier en de bloem toe en roer goed. Voeg het bier toe en breng al roerende aan de kook. Voeg het vlees met het uitgelopen vocht toe en bestrooi met wat zout en peper. Schep goed om en laat met een deksel op de pan op een laag vuur 70-90 min. stoven. (de saus mag niet koken).Voeg zonodig een extra scheutje water of bokbier toe als het vlees te droog wordt.


Eendenbouten voor 4 personen

800 gram ontvelde eendenboutjes (tamme eend)
2 uien
4 takjes tijm
15 cl gevogelte- of kippenbouillon
1 flesje Verboden Vrucht van 33 cl
2 eetlepels bosbessenconfituur of cranberriecompôte
2 eetlepels Worcestershire saus
4 eetlepels zonnebloemolie
peper uit de molen en zout naar smaak

Bereiden:
Zonnebloemolie verhitten in een braadpan en hierin de eendenboutjes aanbraden, totdat ze aan alle kanten lichtbruin van kleur zijn. Hittebron verlagen en de fijngehakte uien, takjes tijm, gevogelte- of kippenbouillon en de helft van het bier erbij doen. 60 tot 75 minuten zacht stoven. De takjes tijm verwijderen en de eendenboutjes in een schaal warm houden. Het stoofvocht zeven, terugdoen in de braadpan en de helft van het bier, Worcestershire saus en bosbessenconfituur erbij doen en wat laten inkoken. Op smaak brengen met peper uit de molen en zout. De warme eendenboutjes en saus verdelen over voorverwarmde borden.


Eendenborstfilet met peper en port

800 gr. eendenborstfilet zonder vel
20 gr. boter
500 gr. champignons
20 cl. slagroom
1 tl. groene peperkorrels
15 cl. port
arachideolie
peper, zout

Bereiden:
Smeer de eendenfilets in met olie en bestrooi ze met peper. Maak de champignons schoon en fruit ze enkele minuten in de boter. Bak de eendenfilets op een hoog vuur (5 minuten per zijde). Houd ze warm. Blus de vleesbakresten met de port, voeg de room, peperkorrels en de champignons toe. Kruid met zout en breng aan de kook. Snijd de filets schuin, schik ze op borden en versier met saus en champignons.


Tamme eend uit de oven, standaardrecept
1 eend (± 2 kg)
zout en peper

Bereiding:
Prik gaatjes in de eend met een scherpe vleespen of een houten satéprikker. Bestrooi de binnen- en buitenkant met zout en peper. Leg de eend op het rooster boven een braadslede of ovenschaal midden in de voorverwarmde oven (200°c), gedurende ±75 minuten. Als er helder vleessap uit de eend komt, is deze gaar.
Tip: gebruik paprikapoeder voor een goudbruine kleur.


Struisvogelfilets met vruchten

4 struisvogelfiletsboterzout, peperhoning
4 cl cognacsap van 1 sinaasappelkippenbouillon
allesbinder
200 g frambozen en schijven ananas uit blikkristalsuiker

Bereiding:Smelt de boter op een middelhoog vuur in een koekenpan en bak hierin de filets aan beide zijden in ± 5 min bruin. Zet de warmtebron laag, bestrooi het vlees met peper en zout en smeer in met de honing. Laat het daarna aan beide zijden karamelliseren. Flambeer het vlees met de cognac. Heel de filets uit de pan en houd ze warm op een voorverwarmd bord afgedekt met aluminiumfolie. Giet het sinaasappelsap en een beetje kippenbouillon in de pan. Roer dit alles goed door en bind de saus met allesbinder. Laat de frambozen enkele min. warmen in de saus. Bak de schijven ananas in een pan met anti-aanbaklaag op een matig vuur en bestrooi met wat suiker.

Like ons op Facebook: